Annons:
Etikettallmänt
Läst 18192 ggr
elinn
2008-02-17 13:42

Vad säger lagen?!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Visst finns det lagar och regler som en skola måste följa för att alla elever ska trivas och må bra, här kommer en sammanfattning om just detta.

Att veta vad man har för rättigheter som elev och förälder till barn som går i skolan är inte lätt. Ingen information ges gratis utan det är upp till dig/er själva att ta reda på vad som gäller.

Att slå i en lagbok är inte heller det lättaste om man inte är tränad. Den ska vara skriven så att alla ska förstå men ändå så innehåller den många och långa svåra ord. Att veta i vilken lag man ska leta är inte heller självklart, den ena paragrafen i en lag hänvisar ofta till en anna paragraf i en annan lag osv.

Så här kommer en kort sammanfattning om vad som är huvudreglerna för en skola.

1. Arbetsmiljölagen: Arbetsmiljölagen är en ganska stor och okonkret lag. Hela arbetsmiljölagen gäller inte skolan, utan bara kapitel 2-4 och 7-9. Sedan gäller även §1 och 3 i kapitel 5 och §17 och 18 i kapitel 6.
Det som är det viktigast i lagen är det som står i kapitel 6 §17 och 18. Där står det att det från och med årskurs 7 ska finnas elevskyddsombud, att dessa ska väljas av eleverna, att de har rätt till utbildning och att de ska få den ledighet som krävs för uppdraget.
När elevskyddsombuden väl har blivit framröstade så är det kapitel 3 som är mest intressant för elevskyddsombud. Det handlar om hur man ska samverka kring arbetsmiljö och framförallt vem som har ansvar för vad.

2. Arbetsmiljöförordningen: Arbetsmiljöförordningen är en konkritisering av arbetsmiljölagen, vilket betyder att där står saker lite tydligare och är lite mer strikt reglerade. Där står det bland annat hur många elevskyddsombud som ska finnas. Från årskurs 7 och uppåt ska det, som sagt, finnas två per årskurs och på gymnasiet ska det finnas två per program.

3. Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever: Lagen handlar om hur skolorna ska arbeta förebyggande mot diskriminering och annan kränkande behandling och vad som händer om skolan inte följer lagen. Lagen innehåller följande delar:

- Definition av diskriminering och på vilka grunder man kan bli diskriminerad. Enligt lagen kan man bli diskriminerad på grund av kön, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.

- Det finns även något som i lagen kallas för "annan kränkande behandling". Det är om någon blir kränkt på grund av något som inte har med diskrimineringsgrunderna att göra, till exempel om jag bli mobbad på grund av att jag har glasögon eller för att jag snubblade i trappan när jag gick i femman.

- Det står att skolan måste ha en likabehandlingsplan. Denna plan ska vara ett dokument som man går igenom och uppdaterar minst en gång per år. I planen ska det stå beskivet hur man ska jobba förebyggande mot diskriminering och annan kränkande behandling och vad man ska göra om någon skulle bli kränkt. Detta är en plan som eleverna abslout kan vara med och arbeta fram.

- Om det nu skulle vara så att någon ändå bli mobbad kan man anmäla sin skola. Då kan fallet eventuellt bli prövat juridiskt, alltså blir det en rättegång. Då ska först du som elev visa på omständigheter att du blivit kränkt och sedan är det upp till skolan att bevisa att de gjort allt de kan för att ha hindrat den kränkningen. Om det inte lyckas med det kan de dömmas till att betala skadestånd till dig som elev.

4. Skolans läroplan: I läroplanerna står skolans grundvärderingar. Alltså de värderingar som hela utbildningen ska bygga på, att alla har lika värde m.m. Många kanske inte tror att detta har något med elevskyddsombudens arbete att göra men det finns många elevskyddsombud som arbetar med psykosocial arbetsmiljö och då är läroplanerna ett väldigt bra verktyg. Framförallt kan det vara mycket intressant läsning för alla som arbetar med skoldemokrati eftersom läroplanerna är väldigt bra men följs tyvärr inte så jättebra på alla skolor. Observera att läroplanen inte står skriven i lagboken.

Som jag nämnde så är arbetsmiljölagen en ganska stor och okonkret lag. Men det betyder inte att det inte finns några regler, snarare tvärtom, det finns väldigt många regler kring arbetsmiljön i skolorna. Det finns regler för hur toaletterna ska se ut, hur dataarbetsplatserna ska vara osv. Vissa av de saker som står skrivna är bara råd medan vissa är faktiskt regler. Mer information kring dessa hittar ni på www.av.se där alla dessa råd och föreskrifter finns. De ligger under rubriken "Lag och Rätt" och "föreskrifter (AFS)"

Är det någon som känner att ni vill ha mer information om vad ni har för rättigheter i skolan eller har någon fråga ni skulle vilja ha svar på så hör gärna av er till mig.

Relaterade länkar

Av: elin_n

Datum för publicering

  • 2008-02-17

// ElinN

Annons:
AnneN
2008-08-16 01:17
#1

Kan vara bra att veta vad som gäller enl lag

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[LenaB]
2008-08-16 10:07
#2

Ja, det är bra att läsa denna artikel nu när skolan börjag på måndag.

berfrund
2009-02-06 22:19
#3

Hej!

Minst sagt trist att man enns ska behöva läsa en lagtext för att gå i skolan.

Skolan där mina barn går har en jätte fin likabehandlingsplan men de kan inte leva upp till denna.

Eller att man ska behöva bevisa att enns barn är mobbade innan skolan enns gör något. 

trött o ledsen förälder till 2 tonåringar.

[LenaB]
2009-02-14 22:47
#4

#3: Hej! Jag förstår ditt delemma, jag har också varit där när man blivit misstrodd. Vill du berätta mer om er situation?

berfrund
2009-02-22 12:35
#5

Nix!

Upp till toppen
Annons: