Annons:
Etikettallmänt
Läst 2748 ggr
[LenaB]
10/25/07, 2:52 PM

Unga närmast rättslösa!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Varför heter det mobbing bara för det sker i skolan? Varför heter det inte misshandel,olaga hot, rån? Gäller inte Sveriges lagar i skolan?

Publicerat: 31 december 2006,

Ungdomar under 15 år som utsätts för brott är i det närmaste rättslösa. Det menar Ann Hellströmer, projektledare för att starta Stödcentrum för unga brottsoffer i hela Stockholms län under nästa år. Enligt henne vet tonåringar att en polisanmälan händer det inget med och de unga tror därför att ingen bryr sig.

- Skolan måste bli bättre på att hantera våld. Barn är tvingade att vara där. Skolan är en egen värld. Varför heter det mobbing för att de sker i skolan? Varför heter det inte misshandel, olaga hot och rån? Gäller inte Svea rikes lag i skolan? Det är inte klokt. Vuxna skulle vägra att gå till jobbet under sådana omständigheter.
Ann Hellströmer pratar om de unga brottsoffer som hon ser sig som budbärare för. Hon har sedan lång tid tillbaka arbetat med både gärningsmän och offer och med medling, så hon har sett hela bilden av ungdomsbrottslighet. Och hon är kritisk:

- Ungdomar under 15 år är rättslösa. Med dagens lagstiftning kan socialtjänsten be polisen att förhöra gärningsmän mellan 12 och 15 år för att socialtjänsten i sin tur ska kunna vidta lämpliga åtgärder. Men det görs inte. I stället lägger polisen ner utredningen och socialtjänsten släpper det hela.
Effekten blir att det offer som berättar för sina föräldrar vad han eller hon har utsatts för blir trakasserad för att vara en vekling, medan
gärningsmannen får förhöjd status och blir en hjälte.
- Varenda unge kan att gränsen för att polisen ska agera går vid 15 år. Det har de kunnat i hundra år. Vuxna kan man lura till Häcklefjäll.

Målet för polismyndigheten i Stockholms län är att samtliga polisdistrikt i länet ska ha ett Stödcentrum för unga brottsoffer innan året är slut. Ann Hellströmer handleder nya Stödcentrum och hoppas att fler kommuner ska se det samhällsekonomiska värdet av att ha ett permanent Stödcentrum.

svd.se   Christina Wahldén. Bilder från www.sxc.hu

Annons:
vanessa
10/26/07, 3:01 AM
#1

Så sant, undrar hur många vuxna som skulle stå ut med att råka ut för detta, dagligen. Hoppas att stödcentrumet blir bra. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

[LenaB]
10/30/07, 1:44 PM
#2

Det finns nog många, vad jag förstår, som sväljer och försöker dölja det. Ungefär som många mobboffer i skolan.

Men när det väl uppdagas på en arbetsplats så vidtas åtgärder omedelbart. Men tex att en arbetskollega skulle slå till någon annan är ju en helt annan sak än att en elev ger sig på en annan elev. Då blev det nog sparken medans eleven som blir slagen ska behöva acceptera den andre. Varje dag!

Upp till toppen
Annons: