Annons:
Etikettallmänt
Läst 10975 ggr
elinn
2008-04-26 17:02

Vad kan du göra?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad kan du som mobbad göra för att få ett slut på det hela? Vad kan du göra som vittne till mobbing? Läs artikeln!

Vad kan du göra om du själv blir mobbad?

Att diskutera det som har hänt med en vuxen kan hjälpa dig att komma på hur det hela ska lösas på bästa sätt. Det kan också vara skönt att få berätta för någon. Att hålla en sådan här sak för sig själv är ofta minst lika jobbigt som att berätta om den.

Om du inte vill prata med en förälder ska du kunna prata med vem som helst på skolan för att få stöd och hjälp. Till exempel en lärare, en skolkurator, skolpsykolog eller en skolsköterska. Du ska också kunna vända dig till rektorn på skolan. Han eller hon är skyldig att se till att mobbarna slutar. Kränkande behandling är förbjudet i skolan och förskolan.

Om du inte får den hjälp du behöver på skolan kan du höra av dig till Skolverkets barn- och elevombud. Kontaktuppgifter finns i länken till Skolverket.

Om du vill prata med någon och vara anonym kan du ringa eller mejla till BRIS. Kontaktuppgifter finns i länken till BRIS.

Du kan även ringa till Jourhavande Kompis på telefonnummer 020 - 222 444. Detta är en telefonjour.

Det är superviktigt att du spar allt som går att spara som kan bevisa att du faktiskt blir mobbad. Det kan vara allt från mail, sms, förstörda skolböcker till fotografier på fysiska övergrepp. Får du obehagliga samtal på telefonen så försök spela in så mycket som möjligt.

Kom ihåg: Du är inte sådan som mobbarna försöker få dig att tro att du är. Det är bara du som vet vem du är.

Vad kan du göra om du ser någon bli mobbad?

Om du är tyst när du ser någon som blir mobbad ger du mobbarna möjlighet att fortsätta. Ställ inte upp på att andra blir mobbade.

Några tips på vad du kan göra som vittne till mobbing:

  • Säg ifrån när någon blir mobbad
  • Stötta och hjälp den som blir mobbad
  • Berätta för någon vuxen vad du sett/hört
  • Var med att starta antimobbningsgrupper
  • Behandla andra som du själv vill bli behandlad

Oavsett mobbad eller inte, ta ingen skit!

Relaterade länkar

Av: elin_n

Datum för publicering

  • 2008-04-26

// ElinN

Annons:
AnneN
2008-04-26 22:06
#1

Jätte bra artikel Elin =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[LenaB]
2008-05-27 19:44
#2

Den är jättebra, den borde finns så alla barn och föräldrar kan läsa den.

berfrund
2009-02-07 16:35
#3

Hej!

Många bra tips…

augenauf
2009-02-07 16:42
#4

Hej!

Man måste stå på sig om man skall få rätt många timmar i telefon med föräldrar som… vadå min son/dotter har inget gjort… fast man har sms, mail, PA, msn utdrag så nekar de.

Polisen: Kan inget göra de avskriver allt de är ju under 15… anmälan går vidare till socialtjänsten i din kommun de har oftast lång handlägningstid.

Skolan: De händer ju på fritiden…"som om de vore lungt i skolan" här finns igen mobbing…händer mycket där hela tiden… men bevis bördan ligger på dig själv…

Helt rätt att spara allt fota mm och banda så mycket som möjligt glöm inte att ta ut så mycket kopior som möjligt på handlingsplaner mötes protokoll mm den kan aldrig säga vi har inte lovat något om ni har det på deras egna papper…

övertiden så kan allt bli svårt att komma ihåg men har du självskrivit ner direkt eller någon dag efter att det hänt och sparat så är det guld värt tillsammans med allt annat ovan.

för eller senare vaknar socialtjänsten och då är det rätt skönt att ha allt med sig man slipper att sitta på de anklagades bänk.

glöm inte att ta ut kopior på allt även när ni kommit till sociala de missar mycket de också går att rätta efteråt men mycket svårare…

En offentlig verksamhet kan aldrig neka dig en handling som är om dit eget barn om den inte skadar ert eget barn typ IQ-test eller liknade.

misty89
2010-01-02 17:29
#5

mkt bra artikel!

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Maria
2013-09-11 15:38
#7

#6 Om jag blir mobbad av en person på jobbet och det sedan visar sig att det är fler personer som också upplever sig illa bemötta av samma person.

Ska då "vi" i den utsatta gruppen inte få känna eller tycka så för att vi är fler?

En person kan faktiskt bete sig illa mot många. 

Det är inget ovanligt.

I sådana fall så brukar arbetsgivare/facket försöka med medling mellan parterna för att se om problemet kan lösas på ett bra sätt.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Calcifer
2013-09-11 15:44
#8

#6 Eftersom det är tydligt att du pratar om samma situation på iFokus som du i PM beskyllt mig och andra för tas ditt inlägg bort. Det är noll tolerans gällande att diskutera enskilda situationer på iFokus och du har tidigare blivit varnad för detta.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

annia1
2013-09-12 03:05
#9

Jag vet inte vad som stod i #6 men jag kan gissa lite utifrån bumbleboo:s inlägg.

Att en person kan bete sig illa mot flera andra visar kvällens program av stalker rätt bra. En kvinna (gunn) har blivit trakasserad under ett par år av en kvinna som förut var hennes bästa väninna. Under programmet framkommer det att stalkern gör samma sak mot flera andra. Nu kommer jag inte ihåg hur många, men tror att det var runt 10 st som trakasserades. 

Sen på slutet så konfronterar ju tv3 stalkern. Sen kommer jag inte ihåg hur långt efter så var det rättegång mot stalkern. Sen sluta hon trakassera gunn, men hon fortsätter tydligen trakassera de andra.

Och det var ett annat program där ett par var utsatta där det visade sig att stalkern hade gjort så mot andra förut.

Visst detta handlar om stalking, men det spelar egentligen ingen roll. Det visar att en person kan bete sig illa mot flera andra.

Jag vet inte hur man ska göra för att få exakt rätt program. Men om man går in på stalkers så har kvällens program numret S02E04 Och det är ju ett helt program så det är på ca 45 min plus lite reklam som man inte kommer ifrån.

.

berfrund
2013-09-13 11:40
#10

Att en ger sig på flera är ingen nyhet.

I mitt fall så var det en som låg bakom att flera olika grupperingar gav sig på min dotter efter mycket nystande o anmälningar så pekades den skyldig till det hela ut av några få som inte ville ta hela skuld bördan själv.

gissa om de nekades o ville skylla ifrån sig…

Calcifer
2013-09-13 11:46
#11

#10 Jag blev också under en lång tid mobbad av en person och ingen annan.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-09-17 07:47
#12

#4. Skolans uttalande stämmer inte. Om det rör elever som går på samma skola så spelar det ingen roll om det är på fritiden eller ej. Skolan har utredningsskyldighet så fort de får vetskap om en situation om den så har hänt i Taiwan av två elever på skolan. Skriv vad som hände så detaljerat du kan till Rektorn. Denne har en anmälningsskyldighet att rapportera incidenten till sin chef och en utredning ska gå igång omedelbart. Du ska kunna skriva till läraren också. Denne har nämnligen samma anmälningsplikt till rektorn, som rektorn har till verksamhetschefen. Undvik att konfrontera/informera föräldrarna. Det brukar aldrig leda till nåt bra. Låt skolan ta det. En skola som brister i sin utredningsskyldighet blir prickad av BEO. Hänvisa till lagen vid kontakt. Sätter sig både lärare och rektor på tvären så kontakta verksamhetschefen och berätta att du inget gehör får när du berättar att ditt barn är kränkt. Agerar inte denne, så skriv till BEO. Se till att göra allt kontaktande och informerande skriftligt. Spara alla mail och mailsvar och nämn i ditt mail att du vill ha kopia på utredningen samt tillbudsrapporten från händelsen.

Calcifer
2013-10-19 02:27
#13

#12 Nja, det stämmer inte riktigt. Om en elev BARA är taskig mot en annan elev utanför skolan kan inte skolan spela morsa och säga "igår på lördagkvällen var du elak mot x, nu måste vi komma fram med konsekvenser för detta!"

Händer det på annan plats förstår jag inte varför man ens ska blanda in skolan. Då är det bättre att blanda in de som är ansvariga där.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Annons:
.m.m
2013-10-20 20:20
#14

13. Vem avgör om det bara är taskigt? Och vad betyder det? Vad en kränkning är framgår tydligt av lagen och handlingen är olaglig. Jopp. Det stämmer precis. Skolan är enligt lag tvungen att ta tag i det om inblandade elever går på skolan. Man är däremot inte tvungen som förälder att rapportera till skolan. Det avgör man själv. Men har skolan fått nys om det inträder omedelbart en utredningsskyldighet. Detta fungerar sällan, men om det inte gör det ska det påpekas och i sista hand anmälas.

Calcifer
2013-10-21 04:09
#15

#14 Oavsett om det är en kränkning eller bara taskigt så kan inte skolan göra sådär jättemycket om det aldrig har hänt på deras "tid". Då har de inga bevis, inga vittnen, ingenting. Möjligtvis kan de fråga mobbaren "hörru, har du mobbat Ola-Jenny?"


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-10-21 12:30
#16

15. Lagen är otroligt tydlig med mobbning och kränkningar. Det är olagligt. Taskigheter kan mycket väl vara en kränkning. Begreppet är abstrakt. I princip gäller - känner sig personen kränkt, så är det en kränkning. Vad skolan gör är deras ansvar. Det kan finnas både vittnen och annat. Dokumenteras ska det i vart fall. Det ska till en utredning, en kartläggning och en åtgärdstrappa ska träda in och ska stå på första steget, om det var första gången. Tex pratar man med eleven första gången. Elev och föräldrar andra gången. Skolmöte tredje gången… Osv, Skolan har en skyldighet att sätta stopp för det. Rektor har laglig rätt att förflytta en utsättande elev till en annan skola eller stänga av eleven också. Det ska vara tillräckliga åtgärder. Resultatet av åtgärden ska analyseras och följas upp.

annia1
2013-10-21 17:52
#17

När det gäller skolans ansvar. Jag vet inte vad lagarna egentligen säger. Men titta på vad som hände med lundsberg, det är ett internat. Nu kommer jag inte ihåg vad myndigheten heter som stängde skolan kallas. Men dom stängde ner skolan eftersom elever blivit brända med strykjärn. Nedstängningen överklagades och lundsberg fick öppna igen. För tydligen så hade inte myndigheten rätt att stänga skolan eftersom det skett på fritiden. Och då gällde detta ett internat där man kan säga att fritiden faktiskt är en del av skolan. Så jag undrar om skolan faktiskt har nån rätt att blanda sig i vad som sker på fritiden.

.

.m.m
2013-10-21 19:10
#18

#17. Ja, skolan SKALL lägga sig vad som sker på fritiden enligt lag. Men man kan ju som anklagad alltid försöka hävda och skruva på motsatsen. Skolinspektionen hade aldrig stängt skolan om det inte funnits väldigt mycket bevis för bristerna eftersom skolinspektionen friar hellre än fäller. Just nu är det i det fallet en rådande maktkamp då de överklagar varandras beslut. Ingen har ännu gett sig. Det är pågående. I slutändan kommer den part med vassast och listigast advokat att vinna tillsammans med att stora summor pengar spelar roll. Och i styrelsen eller i anknutning till styrelsen till den skolan sitter många mäktiga huvuden. Läs rika. Det har impact på vissa domare. Det är tyvärr ett ganska skitigt rättssystem, lite för ofta. Den inbördes klangen som pågår där övergår nog de flestas huvuden men är standard där. Det hör också till att de vill ha det så. Det är accepterat. Men det läckte ut. Och det som sker är olagligt. Det var ingen elev eller förälder som anmälde skolan bör man veta, utan sjukvårdspersonal vid vetskap och kontakt med allvarliga skador.

annia1
2013-10-21 20:09
#19

Jag gjorde en snabbsökning på nätet och enligt denna artikel så är det inte glasklart vad skolan ska blanda sig i. 

Shine du verkar veta vad som står i lagen så du kan väl skriva ner vart i lagen man hittar att skolan faktiskt har ansvar för det som sker på fritiden.

.

.m.m
2013-10-21 23:04
#20

#19. Jag tycker det står bra länkat redan i artikeln du hänvisar till.

Annons:
annia1
2013-10-21 23:41
#21

Nu är jag ordentligt förvirrad. Du påstår att skolan enligt lag har ansvar för mobbning/kränkning som sker på fritiden. När jag läser artikeln jag länkade till så får jag inte alls den bilden.

Den bild jag får när jag läser artikeln är att skolan har ansvar för kränkning/mobbning som sker i nära samband med skolan som tex resa till och från skolan eller att man skriver nåt på nätet när man är i skolan, men nåt generellt ansvar för fritiden ser inte jag. 

Kan du peka ut vad jag missar. För jag ser inget om att skolan enligt lag har ansvar för vad som sker på fritiden.

.

.m.m
2013-10-21 23:51
#22

Jag påstår inget. Jag säger hur det ligger till. I artikeln du länkade till och som jag skumläste, ser jag tre saker. 1. Vad BEO tycker. Beo är Sveriges organ för elever som råkar ut för kränkningar och är det enda rättsliga i Sverige som är experter på just kränkningar och elever. "Vad många tycker" i artikeln är inte laganknutet. Alla får dock ha den egna åsikten ändå. 2. I ett nära samband till skolan räknas om det rör kränkningar mellan elever som går på skolan. 3. Längst ner i artikeln så står lagen länkat till. Jag tycker artikeln är ganska bra. Men med facit i hand kanske inte tydlig nog.

Calcifer
2013-10-22 07:36
#23

Det står överhuvudtaget inte i texten att skolan MÅSTE ingripa om en elev blir mobbad helt utan anknytning till skolan.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-10-22 08:08
#24

#23. Artikeln är mindre viktig. Vi pratar lag. Den uttrycker sig sällan så. Det är väl därför en del försöker sig ut genom kryphål som inte finns. Leta istället efter "skyldighet" som i detta betyder samma sak. Utan anknytning? Nej. Utan anknytning innebär att skolan inte har någon skyldighet att bry sig alls om bara den ena eleven tillhör skolan och inte den andra. Men går båda eleverna på skolan, om vi förutsätter att det rör sig om en person som utsätts och en som utsätter, så finns anknytningen och skyldigheten träder in.

Calcifer
2013-10-22 08:26
#25

Då får du nog visa källa för det påståendet.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-10-22 08:30
#26

Står som sagt bra länkar i artikeln. Även artikeln kan användas som källa eftersom den däri beskriver lagen och skolans skyldigheter. Det är lite oklart vad det är som inte riktigt förstås i sammanhanget?

Chiquita_animal
2013-10-22 10:28
#27

Bra artikel! 😃


Annons:
vallhund
2013-10-22 13:45
#28

Shine, då får du citera exakta formuleringar, citera o länka gärna till lagens förarbeten o prejudicerande domar som styrker dina påståenden om hur det är, så att vi andra mindre läsbegåvade förstår.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Calcifer
2013-10-22 13:50
#29

#28 Håller med. Det som du, Shine, påstår står ordagrant står inte ordagrant i den artikeln. Vill du påstå att det är fakta får du nog backa upp det med fakta.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-10-22 20:14
#30

Bellatrix, vem använder ordet "ordagrant"? Jag vet vad jag talar om, jag gör detta dagligen. Du borde ha mer på fötterna när du ifrågasätter. Läsa innantill tex, vad som redan är dig givet. Jag förstår inte vad det är som är svårt att förstå, men om artikeln verkar oklar så kommer nog inte lagtext göra det lättare, bortsett från att den är avskild från spekulationen och vad vissa tycker. Detta går att hämta från artikeln, men jag kan förstå att det är svårt att klippa och klistra in i ett sökfält så Varsågod: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/#K6 http://www.archaeology.su.se/polopoly_fs/1.35594.1320940160!/Diskrimineringslagen.pdf http://www.av.se/lagochratt/aml/kapitel03.aspx http://www.av.se/lagochratt/afs/afs1993_17.aspx http://www.skolverket.se/regelverk/skolfs/skolfs?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolfs%2Fwpubext%2Ffs%2FRecord%3Fk%3D2407 Och härifrån länken under kan ni söka allt om lagen, domar, bestämmelser och beslut ang ämnet. Hur det går till, hur man går till väga, vad du som utsatt har för rättigheter och vad en skola har för skyldigheter. Kommuner och skolor som blivit prickade efter kommun och vad som blivit prickat. mm. Mm: Är det jobbigt att läsa så är det bara att ringa växeln på 08-586 080 00 och fråga. Rådfråga generellt går också bra via mail. http://skolinspektionen.se/sv/BEO/Om-BEO/veta-mer-om-lagen-/

Calcifer
2013-10-22 20:30
#31

Tycker det är onödigt att insinuera att vi som inte förstår är dumma. Och nä, den som ifrågasätter behöver inte ha mer på fötterna. Den som påstår att något är fakta behöver dock det.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

vallhund
2013-10-22 20:31
#32

Med en så nedlåtande attityd kanske du skulle hålla sig till besserwisser iFokus?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Calcifer
2013-10-22 20:32
#33

Nu tänker vi allihopa på tonen!


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

.m.m
2013-10-22 21:09
#34

Vad andra menar med sina inlägg och fetlägger text att folk är mindre begåvade håller jag med om är övertramp och ett generaliserande. Och jag har fortfarande inte fått svar på min fråga Bellatrix. Väldigt märkligt med detta motstånd för barns rättigheter på ett sånt här forum, dessutom av folk som påstår sig själva vara/ha varit utsatta. Men verkar ha sämre koll på sitt eget bemötande. Får man fråga varför? Kanske kan svaret på den frågan ge mig en ledtråd på vad själva frågan egentligen handlar om? Mina inlägg är till för att hjälpa utsatta och jag kan de här frågorna om nån väcker mig mitt i natten. Att det inte ses som tillgång på ett forum som detta är mycket märkligt. Faktan ni pratar om finns att tillgå och har presenterats i artikel av en jurist för länge sedan. Vad mer behöver ni? När frågor fortfarande kommer, frågar jag vad det är som är svårt för att kunna svara på en direkt fråga. Och den kommer igen när jag får frågor på uppbackning, när den redan presenterats. För att göra det lätt för er så kan jag tipsa om länken längst ner. I den och från den kommer ni över allt ni nånsin vill och behöver veta i ämnet. Har ni frågor så finns svaret där. Med det lämnar jag er. [Det är inte ok att baksätes moderera, text borttagen. - Admin] Lycka till ni andra! Pm: a om ni har frågor eller behöver hjälp.

Annons:
annia1
2013-10-22 21:10
#35

Shine varför kan du inte hänvisa till nåt specifik lagparagraf istället för hela lagtexterna. Jag har läst igenom flera av de du länkar till och jag hittar inget om fritiden. Dom jag inte orkat läsa så har jag sökt på sidorna och hittar inget som rör ansvar för generell fritid.

Det jag hittar är att ansvaret gäller för verksamhet inom, förskola, skola och fritidshem och/eller fritidsaktivitet anordnad av skola. Men vanlig generell fritid hittar jag inget om. 

Jag har svårt att förstå att skolan ska ha ansvar för vad elever gör på tex helger och lov, sommarlovet är på tre månader så hur ska skolan kunna ha ansvar för det.

Om nu skolan har ansvar för det som sker på fritiden så borde det gå att hitta på nätet och jag hittar ingenting. Det jag hittade på en sida så stod det att mobbning på fritiden anmäls till socialtjänsten. Så vilken lagparagraf står det i att skolan har nåt ansvar för fritiden.

.

annia1
2013-10-22 21:21
#36

Shine i ditt inlägg #34 tycker du att det är konstigt med motstånd. Nej det är inte inte för min del i alla fall.

Jag vill att främst barn och ungdomar ska få rätt sorts information så att dom vet vilken hjälp dom kan få.

Men jag hittar ingenting om att skolan har ansvar för fritiden och du ger inte nån hänvisning mer än till lagen och i den hittar jag inget. Om du vill hjälpa barn och ungdomar så varför inte ta visa exakt vart du menar att det står i lagen. För då får barn och ungdomar nåt dom kan hänvisa till när dom vill ha hjälp om dom är utsatta.

.

Calcifer
2013-10-23 06:25
#37

#34 Jag tycker dina påståenden är felaktiga och otrevliga. Det är ingen som motsätter sig att man SKA få hjälp och att man förtjänar hjälp. Däremot har du påstått om och om att det är fakta att det är på ett vis, och vi har försökt otaliga gånger att få dig visa belägg för detta påstående men det gör du inte. Hellre insinuerar du att vi är korkade och kommer med felaktiga snäsningar och det är ingenting vi kan eller vill bemöta och därför svarar vi inte på dina frågor som är irrelevanta för diskussionen eller endast är skrivna för att såra eller provocera.


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

vallhund
2013-10-23 08:25
#38

#34 Var ser du motstånd mot barns rättigheter?

kl
Självklart får även mobbare o besserwissrar vara medlemmar här.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

annia1
2013-10-25 19:38
#39

Jag har varit i kontakt med beo, jag kommer i nästa inlägg klistra in det så alla själva kan läsa både vad jag skrivit och vilket svar jag fått.

Men som jag fattar beo så finns det inget i lagen som säger att skolan generellt har ansvar för fritiden utan som sagts så ska det ha anknytning till skolverksamheten. Och det går inte heller att säga nåt generellt om vilken sorts anknytning som ska till utan det bedöms från fall till fall. Så att det är elever som går på samma skola inte säkert att det räcker. 

Andra stycket i första svaret från beo är från allmänna råd från skolverket och som jag fattar det så är det inte lag utan hur man bör arbeta/hantera det. Och just det stycket hittar man i en pdf fil som heter rapporten i pdf format, som finns på denna sida (skrolla ner lite lite grand så ser man pdf symbolen, går inte att länka direkt till pdf filen) och det som beo citerat återfinns på sidan 33 i pdf:en. Hoppas den länken funkar annars borde den här länken funka och då klicka på länken som står till höger på sidan under den gröna köp eller ladda ner. "Allmänna råd.."

Så det som sker på fritiden finns inget generellt utan utreds från fall till fall för att se om det kan vara så att skolan har ansvar. Åtminstone är det så jag uppfattar det beo skrivit.

Jag kan mycket väl missförstått beo och det kan vara så att jag missförstår vad allmänna råd är. Men för mig är allmänna råd inte lag utan mer som man bör hantera kränkningar.

.

annia1
2013-10-25 19:38
#40

Mitt första till beo…---

Hej

Det pågår en diskussion på nätet där en person påstår att skolan enligt lag är ansvarig även för sånt som sker på elevers fritid. Jag hittar inget sånt när jag läser vare sig lagtext eller nåt på nätet. 

Jag tycker det låter konstigt om skolan har ansvar även för fritiden det betyder att skolan är ansvarig för eleverna dygnet runt, året om. 

Det jag vet om skollagen är att den gäller för sånt som sker inom förskola, skola och fritidshem och/eller fritidsaktivetet anordnad av skolan. Och resor till/från skolan. Det jag hittar när det gäller kränkning/mobbning på fritiden så ska det anmälas till socialtjänsten. 

Så finns det verkligen nåt i lagen som säger att skolan är ansvarig även för kränkningar/mobbning som pågår på fritiden. Alltså som inte har nån koppling till skolan mer än att eleverna går på samma skola. Om det finns i lagen kan du hänvisa till nåt specifikt i lagen där det framkommer.

Beo:s svar till mig...----

Hej, 

Tack för din fråga. 

Av 6 kap. 10 § skollagen framgår att en lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. 

Av Skolverket har i sina allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling uttalat bl.a. följande. Med internet och mobiltelefoner suddas gränserna mellan skolan och fritiden ut. Ofta går verbala och fysiska kränkningar i verksamheten hand i hand med kränkningar på nätet. Om påstådda kränkningarna har en koppling till verksamheten är den skyldig att utreda det inträffade. Verksamheten har en skyldighet att ingripa vid kränkande behandling och lagen gör ingen skillnad på om kränkningarna sker på skolgården eller på nätet. (…) Om kränkningar som begås på barnens och elevernas fritid även fortsätter i verksamheten, och någon inom verksamheten får kännedom om detta, ska dessa utredas på samma sätt som kränkningar som bara förekommer i verksamheten. 

Barn- och elevombudets uppfattning är att under förutsättning att den kränkande behandlingen har ett samband eller en koppling till skolverksamheten så är det skolans och huvudmannens ansvar att utreda omständigheterna och vidta eventuella åtgärder för att få kränkningarna att upphöra.

Mitt andra till beo….----

Tack för ditt svar. 

Det verkar krångligt det här med lagen. Men om jag fattar dig rätt. Om en elev blir mobbad på sin fritid och enbart på sin fritid så har inte skolan nåt ansvar. Utan det måste ha anknytning till skolan. Men finns det nåt som säger nåt minimum vilken sorts anknytning det måste vara. Räcker det tex om det är elever som går på samma skola för att det ska ses skolans ansvar. Eller vad måste det vara för att ses som samband/anknytning till skolan för att mobbning på fritid ska vara skolans ansvar.

Beo:s svar till mig…---

Hej,

Det är inte alltid enkelt att avgöra om en kränkning har anknytning till skolverksamheten. Det går tyvärr inte heller att uttala generella kriterier för vilken typ av anknytning som krävs. Varje fall måste bedömas enskilt.

.

Calcifer
2013-10-25 19:48
#41

Stor eloge till dig som kollat upp detta! Du är en pärla! 🌺


"Creature of the Night, The One Many Children Talk About-"

Annons:
Cahira
2013-10-25 20:19
#42

Tack för att du tog dig tid! 🌺

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: