Allmänt

Klimatet blir allt värre i skolorna.

2007-11-15 15:23 #0 av: [LenaB]

Anmälningarna ökar om dålig arbetsmiljö i skolorna. Det gäller både hot, misshandel och brister i den fysiska miljön.

Hårdare miljö i västsvenska skolor

Antalet anmälningar om dålig arbetsmiljö i skolan ökar kraftigt i Västsverige. Anmälningarna gäller såväl hot och våld som brister i den fysiska miljön.

I fjol rapporterades 131 allvarliga brister eller tillbud. I år har det redan gjorts 232 anmälningar, alltså nästan dubbelt så många, skriver Punkt SE.

Enligt Arbetsmiljöverket kan ökningen delvis förklaras av bättre rutiner och ökad benägenhet att anmäla. Men skolpersonalen upplever också att tillbuden blir fler och grövre.

- Lärarna känner sig uppgivna, säger Annie Runhammar, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Anmälningarna handlar bland annat om elever som hotar lärare, och om elever som hotar eller misshandlar varandra.


TT

Relaterade länkar

         

 gp.se

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2007-11-15

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-16 14:18 #1 av: Faxlin
Citerar:
- Lärarna känner sig uppgivna, säger Annie Runhammar, inspektör på Arbetsmiljöverket.
Anmälningarna handlar bland annat om elever som hotar lärare, och om elever som hotar eller misshandlar varandra.

Gissa vad vi föräldrar känner oss uppgivna när barnen mår så dåligt i skolan att de vill hänga sig.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-11-16 22:47 #2 av: [mingdie]

Är det inte dags att skapa en ny skola där barn, föräldrar och lärare jobbar mer tillsammans. Ursäkta om jag drar ett exempel från ett annat land där jag har bott en längre tid.

Här så styrs skolorna av en kommitee som består av invalda från området. Oftast är det föräldrar men också sådana som tidigare har haft barn i skolan. Denna kommiteen har ansvaret för skolans skötsel, anställningar och finanser. Det dom inte har inflytande över är läroplanen. En viktig del av deras arbete är att se till att det fungerar mellan föräldrar och lärare/rektor. Så när problem uppstår så är dom ansvariga väldigt nära och synliga. Det är inte något annonymt skolverk där det tar lång tid att få en reaktion från.Nu finns det även problem här nere men jag tycker det är bättre disciplin i skolorna.

Ett sådant här system kanske inte skulle fungera i Sverige eftersom det kräver mer tid från föräldrarna. Bortsett från det arbete som kommiteen gör så hjälper dom flesta föräldrar till med skolutflyckter, läger, extra hjälp med läsning, stavning osv, arbetsdagar för att fixa saker i skolan som man inte har råd att anställa folk för osv. Skulle svenskarna ställa upp på det för att få en bättre skola?

I min pojks skola så är det nolltolerans mot mobbing. Rektorn tar hand om det direkt och föräldrar kallas in. Det mobbade barnet får också hjälp av en kurator hur man står emot mobbarna så att det inte händer igen. Fungerar riktigt bra. Om det är ett eller flera barn som inte slutar med mobbing och där föräldrarna struntar i det så blir den/dom barnen avstängda från skolan. Det kanske låter hårt men dom övrigas udervisning skall inte bli lidande för att några få vägrar att följa reglerna.

Oj vad långt det blev.

Eddie 

Anmäl
2007-11-16 22:55 #3 av: [LenaB]

Intressant läsning Eddie.Glad

Det ska vara nolltolerans inget annat. Klara och tydliga riktlinjer. Jag tänker att barnen mår bäst av att ha en ganska fyrkantig tillvaro. Inte bara barnen, vi vuxna med.

Tycker inte allas att det låter hårt snarare som det bör vara.

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-17 16:11 #4 av: Faxlin

#2: Så har de på friskolan här hemma i våran komun. Tyvärr finns det inte plats för alla barn där. Långa köer. Men det är skönt för de barn som fått en plats där. De har dock haft föräldrar som tänkt på saken och ställt dem i kö redan i dagis.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.