Allmänt

Diskrimineringslagstiftningen

2009-02-23 22:52 #0 av: [LenaB]

Barnen får en starkare ställning i och med ny lagändring.

Starkare ställning för barn efter lagändring

Från och med den 1 januari 2009 upphör barn- och elevskyddslagen. I stället ersätter ett nytt kapitel i skollagen den del av barn- och elevskyddslagen som avser "annan kränkande behandling" och bestämmelserna om diskriminering skrivs in i den nya diskrimineringslagstiftningen. De händelser som inträffar efter den 1 januari 2009 bedöms enligt de nya förändringarna.

Nytt i skollagen

Den likabehandlingsplan som skolhuvudmännen ska se till att alla utbildningsanordnare upprättar, ersätts med en årlig plan. Förändringen innebär att en ny plan måste upprättas varje år, idag behöver planen bara följas upp och ses över.

I den nya lagstiftningen stärks barnets ställning. Tidigare behövde barnet eller eleven vid en rättegång visa att hon eller han blivit kränkt. Enligt den nya lagen räcker det att man kan visa att skolan fått information om att barnet känt sig kränkt. Då måste skolan göra en utredning och vidta åtgärder. Om skolan inte gjort någon utredning eller om utredningen är bristfällig kan skolhuvudmannen bli skadeståndsskyldig oavsett om det förekommit kränkande behandling. Det måste dock ha skett någon form av skada i skadeståndslagens mening för att det ska bli aktuellt med ersättning. Anledningen är att lagstiftaren vill betona att skolan ska göra en utredning för att utesluta att det inte skett en kränkning.

Skolan får inte utsätta elever för repressalier, till exempel får de inte straffa en elev för att ha gjort en anmälan om kränkande behandling. I nuvarande lagstiftning är preskriptionstiden för repressalier två år, därefter går det inte att kräva skadestånd från skolan. Nu ska preskriptionstiden bli tio år.

Läs om diskrimineringslagstiftningen

Läs en utförligare text om förändringarna (PDF)

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2009-02-25 01:57 #1 av: AnneN

Jätte bra att lagarna blir bättre för att skydda barnen

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.