Ifokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-18 23:14 #0 av: AnneN

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-18 23:16 #1 av: AnneN

Tack SvenA för att vi får låna din artikel Skrattande

 

Jag vill även passa på att säga att om du skriver långa texter, snälla gör tydliga styckeindelningar så underlättar du för oss som är dyslektiker.

Att läsa en lång text som är helt utan styckeindelningar är för många väldigt svårt.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-09 14:05 #2 av: spikes

2, håller med där, jag har en son som är dyslektiker men han har idag lärt sig att själv dela ord och meningar, men det gör fortfarande  (när det inte finns) att han får svårare att läsa och bibehålla det han läser, han har också ett väldigt dåligt minne på det sättet;-)

Anmäl
2008-10-16 10:46 #3 av: Tatsja

Tycker artikeln är väldigt viktigt. Vi kan alla ta hänsyn till att göra ifokus trevligare och läsbar för alla oavsett handikapp.

Jag själv har svårt för vissa förkortningar. Förstår inte vad det står ibland. Sen är vi alla mänskliga och kan göra fel ibland.

Det går lika fort att skriva ut orden som att göra förkortningar av dessa.

Kramiz Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-04-17 13:43 #4 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.