Allmänt

Anmälningarna om våld i skolorna ökar.

2007-12-04 20:38 #0 av: [LenaB]

Förra året gjordes 191 anmälningar och hittills i år har det kommit in 259 til arbetsmiljöverket.

Eva Gröhn, platschef på Videdalsskolan i Malmö, tycker att det är viktigt att man anmäler allt som inte är okej.

Fakta Ny lag

2006 instiftades en lag om förbud mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever. Det är nu alltså inte bara förbjudet att bruka fysiskt våld, utan även att kränka någon psykiskt. Varje skola är skyldig att ha en likabehandlingsplan, där skolans policy för hur man hanterar dylika ärenden definieras.

"Kränkningar på en helt annan nivå än tidigare"

Slagsmål, hot, förnedrande mobbning och olyckstillbud. De skånska skolornas anmälningar till Arbetsmiljöverket ökar kraftigt.

I fjol gjordes 191 anmälningar - i år är man redan uppe på 259.

- Jag tror egentligen inte att det händer mer saker på skolorna nu, däremot är händelserna grövre. Ordet mobbning räcker inte till, det handlar om kränkningar på en helt annan nivå än tidigare, säger Stefan Hult på Arbetsmiljöverkets Malmödistrikt.

Slagsmål och trakasserier har förekommit på skolor i alla tider. Stefan Hult menar dock att det nu tillkommit en ny komponent - ungdomar fotograferar och filmar övergrepp och lägger ut dem på internet.

- De kan röra sig om fruktansvärt kränkande närbilder på någon som utsätts för fysisk eller psykisk misshandel, säger han.

 

Ökad anmälningsbenägenhet

Att antalet anmälningar har ökat tror Stefan Hult framförallt har med ökad anmälningsbenägenhet att göra. Arbetsmiljöverket genomförde i början av året en kampanj i Malmö, Lund och Helsingborg för att öka skolornas kunskap om hur man ska hantera incidenter.

Videdalsskolan i Malmö har hittills i år gjort sju anmälningar till Arbetsmiljöverket, en viktig åtgärd menar platschefen Eva Gröhn.

- Att anmäla allt som inte är okej är ett absolut måste för oss. Vi vill ha koll på vad som händer och kartlägga problemen så att vi kan åtgärda dem, säger hon till Punkt SE.

Maria Wernhult

Relaterade länkar

 

aftonbladet.se

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2007-12-04

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-12-16 00:55 #1 av: AnneN

Tycker denna artikel är viktig =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.