Annons:
Etikettallmänt
Läst 3187 ggr
[LenaB]
2007-11-07 22:58

Massaker på skola i Finland.

Dödade 8 på skola och sköt sig själv. Hot lades ut på nätet innan dådet.

Foto: Mikko Stig / LEHTIKUVA / REUTERS

Åtta personer döda

Publicerat: 7 november 2007, 12:12

Finland är djupt skakat av en skolmassaker som ingen hade tänkt sig kunde hända där. Minst åtta personer har avlidit efter skottdramat på en skola i Finland. Det bekräftar en överläkare på Tölö sjukhus för SvD.se.

Läs mer

Skottdramat på en högstadie- och gymnasieskola i Tusby i södra Finland i dag krävde minst åtta dödsoffer: varav en lärare. Det säger en överläkare på det sjukhus dit de skadade förts till SvD.se.

Tio personer, alla i skolåldern, uppges samtidigt vara lindrigt skadade. En man i 20-årsåldern, som enligt tidningen Ilta-Sanomat kan vara gärningsmannen, är allvarligt skadad och läget är kritiskt.

Uppgifterna från skottdramat har varit motstridiga under dagen. Olika uppgifter om antalet döda har funnits i finländsk media och samtidigt spekulerades det under eftermiddagen om att gärningsmannen var död - en uppgift som senare togs tillbaka av polisen. En anonym poliskälla berättade då för Ilta-Sanomat att gärningsmannen kunde finnas bland de skadade som förts till sjukhus.

Vid 14-tiden meddelade dock polisen att läget var under kontroll.¨

- Men det finns fortfarande arbete kvar att göra, sade poliskommissarie Tina Kröger då till SvD.se.

Det var strax innan lunch lokal tid som en 18-årig man öppnade eld inne i skolan, mitt under de lektioner som pågick. Mannen ska också ha skjutit mot poliser som kom till platsen, skriver Ilta-Sanomat.

Panikslagna elever tvingades fly ut genom fönstren och andra evakuerades till bland annat en kyrka i närheten. Men minst en skolklass fanns kvar i byggnaden när gärningsmannen sköt vilt omkring sig.

Oroliga föräldrar kom till skolan för att hämta hem sina upprivna och ledsna barn. Många tvingades fly utan kläder eller skor och fick hjälp av räddningspersonal på gatorna utanför byggnaden.

En kvinna som hade kommit till skolan för att hämta sin dotter berättar för Helsingin Sanomat att hon såg fyra personer ligga på golvet. Först trodde hon att det rörde sig om en övning, men sedan såg hon gärningsmannen med pistol i handen.

Samtidigt berättar skolans kvällsvaktmästare Tarmo Roots för nyhetsbyrån FNB att hans 15-åriga dotter verkar ha hoppat ut genom fönstret när skottlossningen började. Hon skadade fotleden och är förd till sjukhus.

- Någon kom in i klassen, säger Tarmo Roots till FNB.

Utanför skolan cirkulerade under dagen helikoptrar och finländska media talade om en polisbelägring.

- Alla poliser som är lediga har kallats in, sade Heikki Porola på polisen i Helsingfors till Ilta Sanomat efter att skottlossningen blivit känd.

Skolan är både en högstadieskola och ett gymnasium och har omkring 500 elever.

Flera sjukhus i Helsingfors förbereder sig inför att ta emot skadade efter dödsskjutningen i Tusbyskolan, skriver Helsing Sanomat.

Tobias Olsson och Julia Wiræus

svd.se

Relaterade länkar

Av: LenaB

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('LenaB'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('LenaB', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-07
Annons:
KamillaB
2007-11-07 23:06
#1

Usch! Fy vad hemskt!

[LenaB]
2007-11-08 00:19
#2

Fruktansvärt tragiskt.

vanessa
2007-11-08 02:13
#3

Frågan är inte om det kommer att hända här i Sverige också, utan när. Tyvärr. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

[LenaB]
2007-11-08 07:38
#4

Ja Vanessa, det tror jag med. Bara en tidsfråga.

Lena

Madde
2007-11-18 15:30
#5

Tyvärr så tror jag det kommer till sverige rätt snart. Vilket är skrämmande. Jag som inte ens har barn än. Hur ska man våga släppa iväg sina barn till skolan. Måste vara riktigt jobbigt.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

[LenaB]
2007-11-18 15:47
#6

Ja, visst är det skrämmande! Ruskigt att man är orolig INNAN man har fått barn.

Vh LenaB

Annons:
Madde
2007-11-18 19:23
#7

Mmm. Känns inte så skoj att känna så innan man ens funderat på att skaffa ett. Men självklart hoppas jag att mitt/mina framtida barn kommer stå emot allt sånt här. Tyvärr kan man inte påverka andra om de gör en sån här massaker.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Upp till toppen
Annons: