Annons:
Etikettallmänt
Läst 3237 ggr
[LenaB]
2007-11-13 21:29

Alla ser inte fram emot skolloven.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mobbarna finns utanför hennes hus. Oron inför skolstarten börjar redan när lovet börjat. Så här får det inte vara!

"Mobbningen slutar inte under lovet"

Publicerat: 23 februari 2007, 12:54

Sportlovstider är något att se fram emot för barn och unga - men inte för alla. "Mobbningen slutar inte under lovet", säger Krister Thun vid organisationen Friends till SvD.se.

Idag börjar sportlovet för Stockholmsbarnen. Härligt för många. Men inte för de barn som är mobbade eller inte har råd att åka på semester.

Friends är en organisation som arbetar mot mobbning i skolan. De berättar att många barn ringer dem inför loven, men att de hänvisar vidare till Barnens rätt i samhället (Bris).

- Mobbningen slutar inte under lovet. Ett mobbat barn har kvar känslan av mobbning. Känslan kan till och med vara värre, barnet går ofta och bygger upp en oro, säger Krister Thun, operativ chef på Friends, till SvD.se.

Antalet barn som ringer Bris har inte ökat inför sportlovet.

- Däremot är många av de samtal och mail vi får just nu är från barn som är oroliga inför sportlovet, säger Lovisa Ågren på Bris.

Flera av samtalen till organisationen handlar om att inte ha vänner att umgås med på loven. Andra barn berättar om att de är mobbade.

Bland annat tog Bris emot ett samtal från en mobbad sjuttonårig flicka som var skräckslagen inför lovet eftersom mobbarna finns utanför hennes hem.

En annan tonåring sa att hon oroar sig inför skolstarten för då sätter den mobbing hon har varit utsatt för från en jämnårig flicka igång igen.

- Med lovet försvinner den dagliga omtanken som skolan ger barnen, säger Anny Eliasson, skolkurator på Blombacka skola i Södertälje.

Hon berättar för SvD.se om ökningen av barn som kommer till henne före lov.

- De kan säger ofta att de mår dåligt och först en bit in i samtalet förstår jag att de är oroliga inför lovet. Det handlar ofta om en önskan att resa på lovet eftersom "alla andra" gör det eller om svåra hemförhållanden.

Anny Eliasson påpekar att fritidsgården finns för lediga barn.

- De brukar ordna en massa aktiviteter för ungdomarna.

Johanna Petersson

Reporter Nyheter

johanna.petersson@svd.se

Relaterade länkar

Av: LenaB

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('LenaB'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('LenaB', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-13
Annons:
diana_
2007-11-13 22:37
#1

Mobbning är ett stor problem i många skolor, och jag nu under min utbildning lär mig en del om det, men det så att diskret mobbning har ökat,främst utanför skoltid och många känner att erkänna mobbning är pinsamare än at vara mobbad =(…

[LenaB]
2007-11-13 22:48
#2

Japp! Det är det jag säger med! Tack för att du också märkt detta! Jag kallar det TABU men det kanske är lite fel ordval! Jag tror det är så, för det är så väldigt svårt för många föräldrar och barn att prata om det. Att säga, jag är mobbad eller mitt barn är mobbat. Och jag förstår det, jag kände likadant själv innan jag fick nog och tog tag i saken själv.

Vad går du för utbildning?

Upp till toppen
Annons: