Annons:
Etikettallmänt
Läst 4470 ggr
[LenaB]
2007-11-12 11:24

En av fem har blivit mobbade.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mobbing finns för att vuxna tillåter det. Om de som är autoriteter inte ingriper blir det ett godkännande, att det är ok att trakassera.

-04-21 11:43

 

Nu är det ingen som går runt och tror sig veta hur någon annan känner, det gör att det blir färre missförstånd i gruppen, säger klassföreståndaren Malin Ek. Johanna Wallin Nu är det ingen som går runt och tror sig veta hur någon annan känner, det gör att det blir färre missförstånd i gruppen, säger klassföreståndaren Malin Ek.

En av fem har blivit mobbad

Handlingsplaner, kamratstödjare och elevombud. Trots alla satsningar verkar inget kunna stoppa mobbning. En av fem niondeklassare har drabbats. Lika många har själva mobbat.

På onsdag är det två år sedan 13-årige Måns Jenninger tog sitt liv. Efter sex års mobbning orkade han inte leva längre. Händelsen ledde till att Almekärrsskolan och Torpskolan i Lerum fick omfattande kritik av Skolverket. Trots att man varit medveten om kränkningarna hade man inte gjort tillräckligt för att stoppa dem.
- Mobbning finns för att vuxna tillåter det. Om de som är auktoriteter inte ingriper blir det ett godkännande, att det är okej att trakassera. Det är vuxnas ansvar att se, höra och förstå. Och inte hamna i snällhetsfällan och tror att mobbare blir snällare bara man talar dem tillrätta. Det är grymt att låta ungdomar leva vidare med vetskapen om att de plågat livet ur en kamrat, säger Claes Jenninger, Måns pappa.

De senaste två åren har Claes Jenninger lagt massor av tid och kraft på att förhindra att fler barn ska råka ut för samma sak som Måns. Han deltar i debatter, håller föreläsningar om mobbning och är ute på skolor och träffar lärare. Det han betonar mest är hur viktigt det är att informera föräldrarna om deras barn blir trakasserat eller kränkt i skolan.
- Jag berättar om Måns och vad som kan hända om inte föräldrar får veta om deras barn utsätts för mobbning eller utsätter andra. Då förstår varenda lärare omedelbart hur de inte ska göra, säger Claes Jenninger.
På onsdag kväll kommer Bris förbundsordförande Ingela Thalén till Lerum för att dela ut det stipendium som instiftats till Måns minne. Hon är inte förvånad över att nästan var femte niondeklassare i GP:s ungdomsenkät svarat ja på frågan om de blivit mobbade.
- Det här visar att vi tillåter ett klimat i barnvärlden som aldrig skulle accepteras i vuxenvärlden. Vuxna ser helt enkelt inte vad som händer, säger Ingela Thalén.

Bris får dagligen ta emot mejl och telefonsamtal från elever som trakasseras, blir slagna eller är utanför i skolan. Så är det år efter år. Många av de som hör av sig har inte berättat för någon vuxen om vad de utsätts för.
- Barnen vet att mamma och pappa kanske blir ledsna och de är osäkra på vad som kommer hända om de berättar. Vi ger inga råd, men vi lyssnar. Det är oerhört viktigt att barn kan berätta för nån om vad de utsätts för.

Ingela Thalén tycker att vuxna måste ta ett större ansvar, stötta och våga agera. Om skolan saknar ett förebyggande arbete och en bra system för att hantera kränkningar och trakasserier, blir både antimobbningsplaner och rutiner meningslösa.
- Att mobbningen kan minska är jag helt övertygad om. Men det krävs koncentration, medvetenhet och ett ständigt nötande. Det är ett arbete som aldrig blir klart, säger hon.
Enkäten visar att lika många niondeklassare som blivit utsatta - 17 procent - själva har mobbat.
- Mobbning finns på alla skolor, mer eller mindre. Men elever som trivs kränker inte andra. Därför är det så viktigt att aktivt jobba med att få en sjysst stämning och få alla att trivas, säger Linda Henriksson, föreläsare på Friends.

Friends grundidé är att mobilisera barns och elevers egen kraft att stoppa mobbning. Det gör de genom att utbilda elever till kompisstödjare och elevombud. De hjälper personalen att se till att ingen hamnar utanför eller blir kränkt. Även om det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning, är elevernas delaktighet nödvändig. De ser och hör det som händer i korridorer och omklädningsrum, platser där vuxna sällan finns.
- Mobbning kommer kanske aldrig att kunna utrotas, men vi måste hela tiden jobba för att höja ribban. Barn ska inte behöva gå till skolan med en klump i magen, säger Linda Henriksson.
Linda Swanberg

031-62 41 53 linda.swanberg@gp.se

Relaterade länkar

Av: LenaB

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('LenaB'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('LenaB', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-12
Annons:
[LenaB]
2007-11-12 11:26
#1

Den här artikeln är sedan i våras men är mycket aktuell.

lena.

[LenaB]
2007-11-12 22:37
#2

Det är ju så otroligt viktigt att vi vuxna får reda på när det inte är bra. När vi får reda på det måste vi ta det till oss och agera. Det är alltså 20% av eleverna som är utsatta. Mörkertalet kan vara större i och för sig. Det är skildnad mot 7% som jag läste nån stans.

LenaB

Upp till toppen
Annons: