Allmänt

Ungdomsrånare inför rätta.

2007-11-24 20:45 #0 av: [LenaB]

''Man måste upprätthålla hedern om det så behövs med våld''.

På tisdagen inleds rättegången mot de nio barndomsvänner som misstänks ha rånat 37 yngre eller jämnåriga pojkar. Rånen begicks i våras.


"Man måste uppehålla hedern om det så behövs med våld."
Det säger en 15-årig pojke som tillsammans med åtta barndomsvänner nu ställs till svars för att under våren ha rånat 37 yngre eller jämnåriga pojkar.

De nio kommer att sitta på de anklagades bänk när rättegången inleds i veckan. Men är pojkarna ensamma ansvariga för den ungdomskultur i Hjällbo som format dem?

Två av de åtalade är tvillingar. Deras föräldrar har arbete och inkomst. De är bra och stabila vuxna. Deras 15-åriga söner är flitiga i skolan, spelar fotboll på fritiden och anklagas för fyra respektive sju rån.

"Det bara hände"
En av dem, Andreas, berättar att hans uppgift var att tulla offren på saker. När han och kompisarna var nere på stan råkade de se någon som såg lämplig ut. De gick fram och tog hans saker. Andreas "försökte se aggressiv och farlig ut" för att offren skulle bli rädda och lämna ifrån sig sina mobiltelefoner eller vad de hade.

Ibland tvingades offren följa med gänget till en lugnare plats där de rånades.
Det fanns ingen planering, säger Andreas. "Det bara hände."

Hans tvillingbror Markos tog hand om mobiler de stal. Han säger att rånen inte gjordes "för spänningens eller pengarnas skull". "De bara hände."

Beskyller kulturen
Från skolan får pojkarna goda vitsord: Andreas är "en go kille som sköter sig och försöker göra sitt bästa". Han är inte aggressiv eller hotfull mot andra. I klassen kan han säga till andra att lugna sig och lyssna på fröken. Fast ibland gör han dumma saker för att imponera på kompisarna.

Kompistryck är ett genomgående tema i de utredningar som gjorts om pojkarna.

Kompistryck, säger också föräldrarna som funderar på att flytta från Hjällbo. "Där händer för mycket och det är svårt för pojkarna att stå emot trycket."

Isak är 16 år. Redan sommaren 2006 dömdes han för misshandel till vård inom social-tjänsten.
Också hans föräldrar har arbete och inkomst. De lägger en stor del av skulden på kulturen i Hjällbo. Bostadsmiljön är tuff, säger de. Ungdomarna i Hjällbo tvingas ta för sig som en överlevnadsstrategi.

"Måste försvara sig"
Den misshandel pojken dömdes för handlade om att han fått sin moped stulen och själv sökte rättvisa. "Ibland måste man försvara sig", säger föräldrarna.

- Vem kommer att vilja ha en sån som mig med så mycket i straffregistret? undrar Isak själv.

De vuxna som haft med Isak att göra vet att han lärt sig ge de svar de vuxna vill ha. Han visar ett ansikte inför vuxna och ett annat inför kompisarna. Han har "god social kompetens" och är intelligent.

Men han bedöms "ha blivit något förhärdad av miljön i Hjällbo och vill hävda sig gentemot sina kamrater".

"Han anpassar sig till den kultur, de normer och värderingar som finns bland ungdomarna i Hjällbo när han visats i området och till föräldrarnas när han vistas i hemmet." "Han bedöms ha byggt upp en skyddsmur kring sin mer destruktiva sida genom att uppvisa en skötsam, trevlig kille gentemot vuxenvärlden."

Kriminalitet ger status
Adam, 15, berättar att han sett upp till sina kusiner. Tre av dem hade nya Mercedesar, nya hus och nya kläder. De sysslade med kriminalitet. Nu sitter två av dem i fängelse.

Han säger att problemen bottnar i kulturen. "Att man inte backar när man blir kränkt eller förnedrad. Man måste uppehålla hedern om det så behövs med våld." Han säger sig ha svårt med översittare och vill bli respekterad. I hans värld, Hjällbo, ger kriminalitet status och vinster.

Fotnot:
Per Nygren

031-62 41 21 per.nygren@gp.se

De åtalade
Andreas, 15 år: Rån på Köpmansgatan 28 januari, rån och försök till rån på Svangatan 15 februari, rån på Friggagatan 16 februari.
Markos, 15 år: Rån på Köpmansgatan 28 januari, rån och försök till rån på Svangatan 15 februari, rån på Friggagatan 16 februari.
Adam, 15 år: dömdes till ungdomsvård 16 maj i år och är omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Mamman bad om hjälp redan 2004. Han var då polisanmäld för flera brott.
De nya åtalen gäller: Misshandel vid Centralstationen 19 mars, rån i Brunnsparken 24 mars, rån och försök till rån i Gamlestaden den 10 mars, försök till rån vid Gamlestadstorget 12 mars, rån och försök till rån vid Hjällboskolan 13 mars, rån vid Hjällboplatsen 4 mars, rån vid Gamlestadstorget 28 mars och övergrepp i rättssak, rån på Bredfjällsgatan 28 mars, försök till rån på en spårvagn mellan Hammarkullen och Hjällbo 27 mars.
Isak, 16 år: dömdes för misshandel sommaren 2006 och över-lämnades till socialtjänsten för vård. Omhändertagen enligt lagen om vård av unga med placering hemma.
De nya åtalen gäller: Försök till rån vid Gamlestadstorget 12 mars, rån och försök till rån i Gamlestaden 10 mars 2007, rån och försök till rån samt övergrepp i rättssak i Gamlestaden och Hjällbo 10 mars, rån vid Gamlestadstorget 28 mars, rån på Bredfjällsgatan 28 mars, rån vid Gamlestadstorget den 28 mars.
Elias, 16 år, dömdes sommaren 2006 för stöld.
De nya åtalen gäller: Rån och försök till rån i Gamlestaden 10 mars 2007, rån på Bredfjällsgatan 28 mars, rån vid Gamlestadstorget 28 mars.
Mustafa, 17 år: Rån och försök till rån i Gamlestaden 10 mars 2007.
Aron, 16 år: Rån 7 mars vid Gamlestadsbro, misshandel 7 mars vid Ånäsvägen, rån 3 mars i centrala Göteborg och Lärjedalen.
Tom, 15 år: Grov stöld vid Nils Ericsonsplatsen 29 mars
Mahmoud, 15 år: Rån 2 februari i Kungsparken, rån 7 mars vid Gamlestadsbro, misshandel 7 mars vid Ånäsvägen.

Misstänkta för våldtäkt
Två av de åtalade, Isak och Elias, har också varit misstänkta för att ha våldtagit en 12-årig flicka.
De har berättat att flickan var med på sex genom att suga av flera killar. Polisutredningen har lagts
ned eftersom åklagaren inte anser att det går att bevisa att flickan inte var med på sex och att pojk-arna var medvetna om hennes ringa ålder.

Relaterade länkar

Av: LenaB

Datum för publicering

  • 2007-11-24

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-24 22:35 #1 av: [LenaB]

Egentligen OT men kändes som att jag ville ta med den här ändå. Tycker detta är helt otroligt! Dessa barn är unga, riktigt unga! Man kan undra när de kom på glid?! De har nog hunnit med mycket mer än vad som tas upp här. Så hemskt, de är bara barn och redan kriminellt belastade.

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-24 23:17 #2 av: V-lang

Det är fruktansvärt, man kan ju undra vad det kommer sluta. Jag tänker på min dotter hon är 15, jag skulle bli helt förstörd om jag fick reda på att hon hade gjort något sådant. Jag undrar hur man som förälder skulle reagera och känna om ens barn gjorde något sådant...om man skulle fundera om man gjort något fel själv eller vad?

Anmäl
2007-11-25 00:25 #3 av: [LenaB]

Jag vet ju att jag hade blivit helt förkrossad! Tänkt vad har man gjort för fel?!

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-25 00:55 #4 av: V-lang

Ja nog har man blivit helt förkrossad, usch jag lider fruktansvärt med föräldrarna...

Anmäl
2007-11-25 01:14 #5 av: [LenaB]

Jag kan inte låta bli att undra hur föräldrarna är till dessa barn som gjort allt detta. De har ju mycket i ryggsäcken redan innan detta.

Vh lenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.