Allmänt

Elev tvingas byta skola för att få lugn och ro.

2007-10-23 11:25 #0 av: [LenaB]

Då har det hänt igen. Utsatt flicka tvingas byta skola för att få lugn och ro.

Staffanstorpselev tvingas byta skola

Först publicerad: 17 oktober 2007 01:30
Senast uppdaterad: 17 oktober 2007 08:49

Glåpord, nedsättande klotter på skåp och toaletter, knuffar, slag, sparkar och hot. Det har varit vardagen för Anna och hennes kompisar på Centralskolan i Staffanstorp.

Läs/Se mer


STAFFANSTORP. Föräldrarna tycker att skolledning och lärare varit flata och försökt sopa problemen under mattan. Nu byter Anna skola för att få studiero.
Hon är inte den enda med problem, under drygt nio månader har 40 polisanmälningar gjorts som rör brott på skolan.


Föräldrarna till några elever på Centralskolan har fått nog av trakasserier och mobbning mot deras barn.

Nu vill de belysa, som de upplever det, skolans oförmåga att lösa problem med mobbning och trakasserier.
- Stökiga barn finns på alla skolor, det kommer man inte undan. Frågan är bara hur man hanterar problemen, säger Annas pappa.

Det har varit många turer som lett fram till Annas beslut att byta skola. Senaste incidenten inträffade för två veckor sedan när det enligt Anna rådde rena upploppsstämningen på skolan. Hon och tre kompisar var i skolans kiosk, en glasbur, när ett femtontal skolelever omringade buren, skrek och svor och hotade att döda dem.

Anna och hennes kamrater fick panik och Anna ringde i förtvivlan till sina föräldrar som genom telefonen fick lyssna på tumultet och bland annat höra en kamratstödjare ropa: "Jag orkar inte längre!"
- Som förälder känner man att detta är rena häxjakten, säger Annas pappa.

Rektor och ett antal lärare kom dit för att försöka stävja situationen men enligt Anna och hennes kompisar tog det 20-25 minuter innan den skrikande gruppen skingrades.

Problemen har pågått sedan mellanstadiet och började med en konflikt mellan Anna och en kompis. Sedan har motsättningarna eskalerat. När föräldrarna känt att skolan inte gjort tillräckligt och krävt att skolan ska ta hjälp av resursteamet har de fått beskedet att "kompetensen finns i huset".

Resursteamet har ändå blivit inkopplat en gång, efter påtryckningar av föräldrarna, och då gjort muntliga avtal med föräldrar och barn som gett goda resultat. Men uppföljningar har uteblivit och snart har trakasserierna börjat igen.
- Skolledningen borde ha varit tydligare, sett till att trakasserierna fått konsekvenser, och försökt splittra och flytta mobbarna. Sedan har de en socionom på 400 elever, det är inte mycket, säger Annas mamma.
- Och det behövs fler vuxna i korridorerna och tydliga rastvaktsscheman.

Anna håller med:
- De vuxna är inte där när man behöver dem. Jättemånga gånger har varken socionomen eller rektorn varit där när jag har sökt dem.

Annas föräldrar är arga och frustrerade, hos Anna märks mer en tydlig sorgsenhet. Trakasserierna har tagit hårt och hon har bland annat fått söka stöd hos kurator för att orka.

Anna tycker att det är både skönt och tråkigt att behöva byta skola. Mest längtar hon efter att bli klar med grundskolan och få en ny start i gymnasiet.
- Det ska bli en befrielse. Då kanske man kan lägga det här bakom sig, säger hon.

Annas kompisar, som också utsatts för trakasserier, känner sig otrygga och svikna av skolans vuxna.
- Det är bra om folk får veta hur hemska tonårstjejer kan vara. Och skolan måste förbättra sig. Man kan inte ignorera de här problemen.

En annan kompis konstaterar:
- Vissa är jättenöjda över att Anna byter skola. Det betyder ju att de har vunnit.

Fotnot. Anna heter något annat i verkligheten.40 polisanmälningar hittills i år
Centralskolan har ca 470 elever. Från den 1 januari till den 10 oktober 2007 har polisen fått in 40 anmälningar om brott på skolan.

Anmälningarna gäller nio misshandelsfall, två olaga hot, två ofredanden, sex fall av skadegörelse, åtta stölder, tio cykelstölder, en osann utsaga, en anmälan om förlorat gods och ett tjänstefel.

Motsvarande siffror för Hagalidskolan, med ca 480 elever, är femton anmälda brott, varav sju är misshandelsfall, ett olaga hot, en cykelstöld, fem stölder och en anmälan om förlorat gods.
sydsvenskan.se

 Amanda Pietersen

Relaterade länksr

Bilder från

www.sxc.hu

Artikel från

www.sydsvenskan.se.

    datum för publicering
  • 2007-10-23

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-10-23 21:08 #1 av: [LenaB]

Förjäkligt att inte skolan kan ta sitt ansvar och agera när det uppstår såna saker. Detta skulle givetvis ha gjorts nåt åt för länge sedan. Det har alltså inkommit över 40 polianmälningar hittills i år. Det betyder ca 7 månader om man tar bort sommarlovet. Ca 5 i månaden!

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.