Allmänt

Inför ordningsbetyg nu!

2007-11-02 21:02 #0 av: [LenaB]

Kanske betyg i ordning och uppförande skulle få lite ordning på mobbingen i skolorna....

  

GÄSTKRÖNIKA. Attityden försämras bland ungdomar, ordningsbetyg är något som är nödvändigt för den svenska skolan om elever ska lära sig att uppföra sig.

Det finns många åsikter om huruvida man ska ha ordningsbetyg eller inte i skolor runt om i Sverige. Politikerna skriver att barn och ungdomar blir allt mer vårdslösa med sin skolgång. De svenska eleverna halkar efter i kunskap gentemot elever i andra länder främst i matte och NO - ämnen. Skolk och förseningar är mycket vanligt och eleverna verkar inte bry sig. Anmälningar till Skolverket om kränkning som mobbing och trakasserier har även ökat radikalt. Ungdomar eller barn som går på lågstadiet använder så grova och trakasserande ord att man inte tror att det är möjligt. Var har barnen fått de orden ifrån?

Skolan har inte bara blivit en plats där man ska lära sig saker utan även ett uppfostringsställe. Lärarna är tvungna att skälla och nästan skrika på sina elever. Vissa stör koncentrationen i klassrummet och de elever som engagerar sig får svårt att lära sig något. En del lärare har nog även gett upp hoppet. Det är inte bara på grundskolan som det är stökigt i klassrummen - det sker även på gymnasiet. Även om uppförandet i klassrummen förbättras för att eleverna måste tänka på betygen så gäller det inte för alla. De elever som försöker att lära sig något och som inte har så lätt för sig kan tappa koncentrationsförmågan och därför tappa kunskap och inte få lika bra betyg som de annars kunde få om det inte varit så stökigt.

Ordningsbetyg är något som är nödvändigt för den svenska skolan. Det skulle kunna vara ett omdöme som höjer slutbetygen. Ordningsomdömet eller ordningsbetyget skulle kunna ha en grad från 1-5 och ges från ettan i grundskolan men då skulle de inte vara lika krävande som för de högre årskurserna. Det skulle inte vara något som följer eleverna resten av skolgången, utan något som kan förbättras. Tanken är att alla ska sträva efter och gå ut med en 5a i ordning så att de får så höga betyg som möjligt. Det skulle alltså inte vara kört för all framtid om en elev skulle få ett underkänt i tidigare årskurser.

Det är för elevernas skull vi behöver ett ordningsbetyg. Om de inte lär sig att uppföra sig och att inte komma för sent till lektionen eller att störa så kommer det inte att fungera i vuxenvärlden och när de ska jobba. I skolan så får ju ingen "sparken" om de kommer för sent eller stökar men i arbetslivet så tolererar inte arbetsgivaren det. Så om eleverna upphörde att vara tykna mot varandra och störa lektionerna skulle det gynna alla - Uppförandet måste ändras nu!

ida andreasson

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-11-02

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-02 22:53 #1 av: vanessa

Så sant. För samhället som helhet blir värre och värre tyvärr. Vet inte var det går fel. Det är lätt att säga att det är föräldrarnas fel, skolans fel. Alla andras fel. Men någonstans måste de trots allt lära sig ordning, och tyvärr. De verkar inte lära sig det hemma och ute på "gatan" så att säga. Ordningsbetyg vore nog det enda betyg jag kunde ha fått bra i i grundskolan. Om de hade haft överseende av mitt skolk :-). /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-03 20:25 #2 av: [LenaB]

Jag tror också att det kunde vara ett bra alternativ. Det gör kanske i förlängningen att betygen förbättras och att eleverna blir mer trygga i sig själva. De kanske upptäcker att de får bekräftelse i ett positivt beteende i stället för ett destruktivt.

Lena.

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-04 13:19 #3 av: vanessa

Jag såg en dokumenatär om en skola i Londons som var i deras miljonprojekt. Den sämsta skolan i England vad det gällde betyg, uppförande, närvaro och sådant.

De hade helt startat om från noll. Där diciplin och beröm var ledord. Alla som gjorde bra fick belöningar. Alla hade numera skoluniform. De fick mat på skolan för många hem hade inte det.

Alla belönades på ett eller annat sätt, en gång i veckan i aulan. Bästa kompisen, bästa inom olika ämnen, bästa humorn, bästa vad det nu kunde vara. Så eleverna var väldigt glada och stolta, för förr eller senare fick alla belöningar. OCh ja, kvarsttning fanns för de som varit otrevlig eller svurit på olämpligt sätt mot varandra eller lärare.

Betygen då? De låg numera på topp och alla såg fram mot framtiden. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-04 20:04 #4 av: [LenaB]

Helt rätt. Jag bodde i USA en tid. Barnen gick i skola och på dagis. Detta var en privatskola som inte hade skoluniformer. Vi fick så ett brev hem från skolledningen att de skulle börja med detta nästkommande termin. Det var flera anledningar men bland dem var mobbing och uppförande.

Nu bodde vi inte kvar när de började med detta men jag hade kontakt med en lärare under några år och hon sa att det hade blivit en nästan omedelbar effekt i rätt riktning. Dicplinen var det som förändrades direkt. Det var väl så att alla elever hade samma förutsättningar vad gällde kläder. Kanske något att ta fasta på för oss i Sverige?!

Lena

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-11-05 00:19 #5 av: vanessa

Det vore bra att ha det här också, och det har varit på tapeten ibland, men alltid röstats ner. Vilket är synd. För många gånger har bland annat mobbing uppstått utifrån vilka kläder man bär. Det gäller att den som klär sig är stark och vågar stå för varje del av utstyrseln. Och när man är ung så har man inte det. Tror att detta sprider sig när alla ser likadana ut och värderas utifrån det inre mer än det yttre. Då blir diciplinen bättre. Men detta kommer inte att ske så länge vi finns. Där är jag får en gångs skull negativ. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2007-11-05 08:25 #6 av: [LenaB]

Jo, det har ju förekommit diskusioner om det emellanåt men mer har det inte blivit. Det ligger nog lång fram i tiden ännu tyvärr.

Lena

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-12-16 19:52 #7 av: [LenaB]

Fler som vill kommentera? Detta med ordningsbetyg är inte fel alls.

Vh LenaB

Vh LenaB sajtvärd www.mobbing.ifokus.se

Anmäl
2007-12-16 19:58 #8 av: AnneN

Har för mej att det förr fanns betyg i uppförande på skolorna och jag kan absolut inte förstå varför de tagits bort

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-16 19:59 #9 av: Tina-A

Jag är helt emot ordningsbetyg. Är inte det samma sak som fjäsk? Eleverna som är snällast och fjäskar mest får bättre betyg? Ser ingen som helst vits med det över huvud taget.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-12-16 20:10 #10 av: AnneN

#9 det är ett sätt att se på det, ett annat sätt att se på saken är att de som sköter sig på lektioner får bäst betyg

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-16 20:17 #11 av: Tina-A

#10: Jag ser på det såhär.. Kommer man försent till lektionen kan betyget i just det ämnet påverkas pga att man missar viktiga saker som man måste lära sig. Självklart är det dåligt och det stör också andra i klassen, men man måste ta eget ansvar.

Sköter man sig inte tycker jag det borde skötas på annat sätt än att man får dålig betyg i ordning. Man kan skicka ut eleven från klassrummet om den stör sina klasskamrater så mycket att de inte kan fokusera. Det kan också leda till att elevens betyg i det ämnet kan bli sämre för att man missar saker. Man kan också kontakta föräldrarna och ha samtal med dom, eller med eleven enskillt om vad som inte fungerar.

Det finns flera sätt tror jag men just ordningsbetyg känns så orättvist. Alla lärare favoriserar tror jag, man är ju inte mer än människa. Sätter man betyd på de som uppför sig bäst tror jag att man lätt påverkas och istället sätter betyg på dom som man gillar bäst. Liksom en elev som det verkligen, verkligen klickar med och som man verkligen tycker om. Uppförandet kanske inte är toppen hela tiden men man gillar eleven så mycket att man missar det och inte märker det.

Är det däremot en elev som det verkligen itne funkar med och som man verkligen ogillar tror jag att den får sämre betyg. Det ska inte vara så men så tror jag det lätt blir. Om eleven man ogillar och eleven man gillar beter sig på samma sätt tror jag att eleven man gillar får bättre betyg. Man är inte mer människa än att man är mer överseende med personerna man tycker om.

Det är mycket lättare att få rättvisa betyg när det finns exakta linjer att följa, kunskapsnivå tex. Dock att betyg i matte, engelska och andra kunskapsämnen bli orättvisa och missvisande men jag tror fortfarande det är lite mer rättvist än vad ordningsbetyg skulle bli. Och det gillar jag inte.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-12-16 20:20 #12 av: Tina-A

Försöker redigera mitt #11 men får bara upp en vit sida.. Vill ta bort "#10" som jag skrev för det är bara allmänna åsikter och inte riktat till någon speciellt egentligen.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.