Allmänt

Nätmobbing

2013-08-08 15:42 #0 av: Calcifer

I och med att internet blivit större har det öppnat upp en helt ny värld för mobbing. (Artikeln innehåller potentiellt stötande språk, som markering och har ett syfte i att användas. Men ni är ändå varnade!)

”Din fula h*ra!”

”Dö, ditt j*vla cp!”

”Du borde ta livet av dig, f*ttj*vel!”

Förolämpningar och fula ord är vanliga även öga mot öga, men på internet, gömda bakom anonymitet, blir modet hos de som mobbar större och starkare. Det resulterar i grovare ord, hetsigare språk, och regelrätta hot. I verkligheten är det få som skulle ställa sig publikt och skrika ”jag ska döda dig, h*ra”, men på internet hör det till normen i fel kretsar. Det finns massor av sidor som nästan ber om detta beteende, då det finns funktioner att lämna kommentarer anonymt eller ställa frågor anonymt. Istället för ett namn, som på facebook, finns det ingenting och orden tycks komma från ingenstans. De som drabbas av detta hat kan vara vem som helst. Man måste inte vara någon speciell för att få hot eller elaka kommentarer. Du kan vara kändis, antingen skådespelare eller sångare, eller så kan du vara precis vem som helst. Du kan få hot för att du har en blogg men du kan lika gärna få hot trots att du knappt varit aktiv på nätet överhuvudtaget.

Det är just det som är så farligt. Oftast brukar man utsättas för näthat för att man sticker ut hakan lite, man är en aktiv bloggare med skarpa åsikter – det är fortfarande fel, men då brukar man för det mesta åtminstone vara medveten om att det kan ske. Men tyvärr behöver man inte sticka ut hakan. Man behöver inte ha mycket åsikter. Man behöver inte märkas mycket överhuvudtaget för att kunna bli ett offer för näthat. Det kan dyka upp helt oprovocerat och det kan innehålla sanning eller bara vara baserat på lögn. Man kan bli utsatt för att man är överviktig, med allt hat fokuserat på det, eller så kan man bli utpekad som sexuellt promiskiös trots att man är femton och aldrig ens kysst någon.

Finns det något man kan göra åt det?

Finns det något att tänka på?

Ja. Det finns det. I en större skala man man som enskild person inte göra så mycket för att förhindra näthatet. Det är något som vi, den stora massan, tillsammans måste ta tag i. Det är ett problem som måste få mer uppmärksamhet i media. Det är ett problem som måste arbetas hårdare med, av lärare, föräldrar, politiker, och sajtinnehavare. Men som enskild person kan man på vissa sidor välja att inte ta emot anonyma meddelanden. Naturligtvis kan folk göra en ny profil med påhittad information, men då brukar man kunna blockera dem istället. Det är ingen lösning på sikt, men det är en åtgärd man kan göra på en gång. När det gäller om det finns något man kan tänka på så kan man försöka komma ihåg att hatet på internet inte är ens eget fel, det är inte sant, och man förtjänar inte att ta åt sig. Med andra ord kan man så gott man kan försöka ignorera det som sägs, påminna skit själv om att det bara är skitsnack och gå vidare. Vissa kan det andra kan inte. Vi är olika, det finns ingen skam i att man tar åt sig. Men man kan försöka tänka på att orden kommer förmodligen från någon som är feg, ung, och tyvärr inte förstår själva vad de håller på med. Det är ingen ursäkt, men det kan vara något som gör det lättare att ignorera det hat man får.

Med det sagt ska man alltid försöka göra något åt saken om man kan. Får man näthat på facebook så anmäl det direkt. Händer det på tumblr och personen inte gömmer sig bakom ”anonym” så anmäl det. Kontakta webbmastern, kontakta den ansvariga för hemsidan, och anmäl. Handlar det om regelrätta hot mot din säkerhet och personen inte är anonym så anmäl till polisen.

 

Och de som näthatar då? De som gömmer sitt namn och skickar ”du är en fet gris” till en person på internet? Hur tänker de? Tänker de alls?

Ofta är det så att de som skickar fula ord och hätska kommentarer till någon anonymt på internet inte själva förstår hur allvarligt det är. Det sker över internet, de ser inte personen på andra sidan, då är det lätt att glömma att man faktiskt har att göra med en person av kött och blod. Sanningen är att många som mobbar anonymt via internet inte förstår att vad de säger kan förstöra en annan människas liv. Sedan finns det dem som mobbar och mobbar, tills någon tar sitt liv, och sedan påstår sig vara stolt över det. ”Haha, nu slipper vi den!” Det är varningsklockor som skriker, för då handlar det om total brist på empati. Det handlar om att man uppvisar starka sociopatiska och psykopatiska drag. Det handlar om att det är farligt, på riktigt, för en sådan människa kan mycket väl begå samma handlingar öga mot öga. Det handlar om att det kan lätt spåra ut, och att det kan eskalera. Om man som person får reda på att den man mobbat tagit livet av sig, och man känner sig stolt, då är det farligt. Det är information som måste tas upp. Det är information man måste våga ta upp. Alldeles för ofta tycks mobbarna synd om, ”de har det så svårt hemma”, och de får sympati och ryggklappar. Det är farligt, det får inte gå till så, samhället måste sluta hålla dem om ryggen! Det kan ligga orsaker bakom att man mobbar, både öga mot öga och på nätet, men det är aldrig synd om någon som mobbar. Det är aldrig okej att mobba. På internet om man skickar till någon att man vill att de ska ta livet av sig, går det inte att ursäkta med att de har det jobbigt hemma. Andra människor ska inte betala för att man mår dåligt.

Och till de som inte vet hur långt näthat kan gå, så finns det en ung tjej som kan påvisa det. Amanda Todd, som berättar med sina egna ord, hur hon blev mobbad och vad hon fick utstå både i skolan och på internet. Och som inte länge efter denna video publicerats tog sitt eget liv då hon inte fick ro från allt hat.

 

Kom ihåg...

  • Nätmobbing är fortfarande mobbing
  • Ord kan göra mer skada än du tror
  • Mår man bra efter att ha drivit någon till döden är det en varningsklocka
  • Så länge mobbare tycks synd om förändras inget
  • Vi måste våga säga ifrån och göra våra röster hörda

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2013-08-08 17:01 #1 av: Cahira

Otroligt bra skrivet!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2013-08-08 18:13 #2 av: Calcifer

Tack. :)

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2013-08-09 04:38 #3 av: annia1

Det finns numera ett ställe man kanske kan vända sig till och få rättslig hjälp. Det är nytt. Det är juridikstuderande som hjälper personer som är utsatta för näthat.
Jag vet inte vart gränsen går mellan näthat och nätmobbning. Men man kan skriva till dom och få råd. Om dom sen beslutar att hjälpa en så kostar det inget utan dom gör allt gratis även om det tas till domstol.

Men brasklappar. Det tar lång tid innan man får svar från dom. Jag kontaktade dom förut. Direkt så får man ett automatiskt svar där det står lite vad man kan göra. Eller ska väl säga att jag fick det, vet inte om det är lika fortfarande. Men sen kan man få vänta på ett vanligt svar. För min del så tog det över en månad innan jag fick svar.

Sen så kan dom bara ta emot ett fåtal som dom sen hjälper. Men man kan kanske få råd hur man själv ska göra.

Här är deras hemsida. Och dom finns även på facebook. Facebooksidan är öppen för alla, men jag har inte läst så jag vet inte vad som står.

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

Anmäl
2013-08-09 05:12 #4 av: Calcifer

Bra tips!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2015-01-23 06:58 #5 av: Skorpion76

Riktigt bra skrivet och det tråkiga är att om du är en tjej eller kvinna får nätmobbning väldigt ofta en sexuell inriktning. Titta på det här:

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.