Allmänt

Skydda dig på nätet

2013-08-25 20:24 #0 av: Calcifer

Att bli kallad fula ord på nätet är numera vanligare än det borde vara, och tyvärr är mobbing online och näthat även farligt vanligt. Innan det går så långt dock, finns det en del saker man kan göra för att skydda sig.

När man blir medlem på ett forum på internet, eller skapar t:ex en blogg, gör man sig ibland mer eller mindre sårbar för näthat och nätmobbing. Det finns vissa saker man kan göra själv, innan det behöver gå så pass långt att det bästa man kan göra är att kontakta polisen. Sedan är det värt att komma ihåg att mycket sker anonymt, eller bakom påhittade användarnamn, och då är det mycket svårare för polisen att göra något. Vill man försöka driva igenom en anmälan mot en ”anonym” person på internet får man tyvärr vara beredd att lägga ut rätt mycket pengar från egen ficka, och risken är ändå rätt stor att ingenting händer överhuvudtaget. Men det finns alltså en del saker man kan göra själv, på egen hand.


Först tänkte jag nämna några steg man alltid ska fundera på innan man blir medlem någonstans.

  • För det första är det alltid en bra idé att läsa igenom reglerna noggrant. Detta gör att man har en bra uppfattning för vad som är tillåtet och inte på den internetsajt man för tillfället besöker eller är medlem i. Vissa forum är mer toleranta än andra när det gäller t:ex användning av skällsord osv.
  • Man bör också kolla hur sajten drivs – finns det ett team bakom som aktivt hjälper till att förbättra sajten och hantera hur den fungerar? Detta måste inte vara ägaren till sajten eller forumet, det kan lika gärna vara moderatorer eller administratörer. Finns det ingen som direkt är aktivt involverad som man kan kontakta så bör man tänka efter en extra gång innan man blir aktiv medlem eller delar med sig av någon som helst personlig information.
  • Kom ihåg att det som läggs upp på internet finns där för alltid. Lägger man upp en nakenbild på sig själv, t:ex, får man räkna med att någon, någonstans, hinner spara ner den hur kort tid den än ligger uppe. Och en sådan bild kan följa en under lång tid och göra livet väldigt svårt för en. Det är svårt att hindra spridningen av sådana bilder. Värt att minnas är också att är man under 18 räknas det som barnporr och är således olagligt. Sedan behöver man inte lägga upp avslöjande bilder för att man ska ha råkat ta steget lite för långt när det gäller vad man delar med sig. T:ex så kanske man som tolvåring är arg på sina föräldrar och vill ventilera på internet – det kan vara en bra idé, men bara om man hela tiden är medveten om vad man säger. Hårda ord som inte är sanna (typ ”Mamma slog mig igen, den jävla horan”) kan slå tillbaka hårt och skapa enorma konsekvenser som man inte hade räknat med. Kort och gott, tänk dig för innan du postar något på internet!


Stegen ovan är något att fundera på innan man ens blir medlem på ett forum eller en sajt. Vill man ändå bli medlem, man skapar en blogg, aktiverar ett konto, och börjar skriva till och med främmande människor på internet så kan man ha riktigt, riktigt kul. Däremot kan det även gå fel, och vissa andra användare kan börja bete sig riktigt illa. Ibland kan det gå så pass överstyr att det inte längre är roligt att vara på internet. Det är inte kul att kolla sin inbox och bara se hatbrev som svämmar över.

Det finns faktiskt en del steg man kan följa för att försöka hindra detta från att gå överstyr.

  • En upprepning från ovan: Håll koll på reglerna. Se till att du är helt medveten om vad som är tillåtet eller inte. Sedan kommer även en upprepning av steg två: se till att veta vem du ska kontakta om någon börjar bete sig illa.
  • En del sajter eller forum har en blockeringsfunktion, så du kan hindra en annan användare ifrån att se din sida eller skriva meddelanden till dig. Beroende på sajten kan det variera lite hur det fungerar.
  • Har du blockerat personen men de ändå lyckas göra livet surt för dig? Kontakta då moderatorerna, administratörerna, eller de som är ansvariga för sajten. Vissa forum och sajter har automatiska länkar man kan klicka på för att anmäla specifika inlägg eller användare. Värt att veta kan dock vara att vissa sajter (t:ex youtube) är överdrivet toleranta när det gäller kommentarer och personliga meddelanden. Där måste det handla om rasism eller regelrätta hot för att kommentaren eller användaren ska tas bort. Men som sagt, vet man vilka regler som gäller är det lättare att få något gjort.
  • Undvik den eller de användare som beter sig illa mot dig. Ge dig inte medvetet in i diskussioner med dem, blockera allt, ta bort allt, anmäl allt – ge inte svar på tal. Om en användare får alla sina inlägg borttagna när de kontaktar dig och du inte ger minsta respons brukar de i de flesta fall till slut ge upp. Men det är verkligen viktigt att inte fortsätta ge dig in i diskussioner med dem. Inte bara för att det uppmuntrar deras beteende utan även då det kan leda till att du också bryter mot sajten eller forumets regler och också finner dig bannad eller varnad trots att du från början inte hade gjort något fel.


Och sedan en väldigt viktig upprepning:

Tänk på vad du skriver på internet. Lämna aldrig ut information som kan kopplas till ditt telefonnummer, din adress eller ditt fullständiga namn. De som beter sig illa på nätet stannar oftast där, då de finner en trygghet i att gömma sig bakom en skärm – men det finns tyvärr de som kan börja trakassera dig i verkligheten, via telefon, eller genom att besöka dig i din bostad! Det är en liten procent, men den finns och det är ingenting som någon vill råka ut för. Akta även vad du skriver om andra och akta dig för att sprida rykten och lögner. Kanske var du bara arg och ville få ur dig några hätska meningar angående din ”dumma lärare”, men dina ord kan få dig i knipa eller din lärare som egentligen inte är dum får sparken.

Internet är inte en plats där ens ord inte påverkar verkligheten. Internet är inte en plats där man kan säga vad som helst utan några konsekvenser. Internet är inte heller en plats där man ska bli behandlad hur som helst utan att säga ifrån. Det ovan är menat i de mildare stadier, innan det handlar om hot eller trakasserier som spritts ut över flera års tid. Om det inte räcker med att blockera dem, anmäla dem till sajtansvariga eller ignorera dem – kontakta polisen! De kan inte alltid göra så mycket, men de ska åtminstone lyssna och ge råd.

Och det viktigaste av allt...

Spara allt!

Ta skärmdumpar (Googla om du inte vet hur man gör), spara email, inbox meddelanden, gästboksinlägg, spara allt! Om det går så pass överstyr att du känner att din säkerhet är i fara så behöver man bevis för att kunna driva på en utredning. Ibland krävs det även bevis för att en sajtansvarig ska vara villig att stänga av en annan medlem. Så spara allt du blir utsatt för, samla det i en och samma mapp på datorn, och ha den till hands om det behövs i framtiden.

Men kom ihåg att man inte ska behöva tolerera att bli illa behandlad. Har den sajt man är medlem på regler som kanske är lite väl toleranta så kan man själv välja att lämna den om inget förändras trots att man gjort allt ovan, och om det inte är så pass grovt att polisen kan blandas in men man ändå blir väldigt olycklig av att vara där. Ibland kan man inte förändra allt och då är det bäst att gå vidare, hitta en sajt som passar en bättre där det finns bättre ordning och folk behandlar varandra bättre. Ett annat tips är att om man vet att man är väldigt känslig när det gäller hetsiga diskussioner att man inte blir medlem på t:ex diskussionsforum. Just när det gäller diskussionsforum brukar tonen kunna bli ganska vass utan att den är menad på ett negativt sätt eller någon är arg - blir man ledsen i sådana diskussioner är det nog en bra idé att hitta någonstans där man trivs bättre. Internet är stort, det finns något för alla.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2013-08-26 11:56 #1 av: Gronstedt

Tummen upp

Anmäl
2014-10-19 07:47 #2 av: Skorpion76

Nu läste jag inte hela artikeln, men det är en jättebra tanke bakom den och det var just på grund av det här som min bror förbjöd mig att starta en eggen blogg.  

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.